Gebedsbrief december: Pakistan, een explosieve situatie

Er zijn vele radicale islamitische groeperingen in Pakistan, onder andere IS en Taliban. De cultuur islamiseert sterk door de onderlinge rivaliteit. Christenen en minderheidsgroepen vrezen voor aanslagen. Leiders die het voor hen opnemen, worden bedreigd en soms vermoord.

Moslimbekeerlingen ervaren vervolging het sterkst. Radicale islamieten zien hen als afvalligen. Verplichte echtscheiding, huisarrest en onterving zijn maatregelen vanuit de familie. Kerken en christenen hebben te maken met aanvallen, vernieling en bomaanslagen. De blasfemiewet verbiedt elke uiting tegen de islam en kan tot de doodstraf leiden. Vrouwen en meisjes lopen risico op ontvoering, verkrachting en een gedwongen huwelijk.

De Pakistaanse regering heeft een overeenkomst gesloten met de extremistische TLP-partij, die verantwoordelijk was voor protesten bij de vrijspraak van Asia Bibi. In de overeenkomst staat dat de partij om herziening van het vonnis mag vragen. De partij zegt dat het vonnis ‘verworpen werd door de hele natie’ en waarschuwt dat alle demonstraties worden hervat ‘als er een fout wordt gemaakt’ in naleving van de overeenkomst. Betogers riepen eerder op rechters te doden die de uitspraak deden.
Asia Bibi heeft de gevangenis verlaten, ze mag het land echter niet uit. Het is nog onduidelijk waar ze zich bevindt. De situatie in Pakistan is zeer gespannen. Het nieuws wordt zeker besproken in moskeeën en kan leiden tot aanvallen op christenen.
• Gebed is van cruciaal belang, voor Asia, voor haar familie, maar ook voor de mensen die verantwoordelijk zijn voor haar bescherming en vrijheid.
• Bid ook voor bescherming van de christenen in Pakistan.
• Bid voor de mensen die zich zo vijandig en fanatiek opstellen.
Bron: Open Doors

Marcel Ticheler,
Raad van Kerken Nijverdal / Hellendoorn

Just Him presenteert de gezinsdienst JE BENT

Je bent bijzonder flyer

Doorstart van de Evangelische boekhandel in Nijverdal gestrand

Tot onze spijt moeten wij als Raad van Kerken Nijverdal Hellendoorn meedelen dat het niet gelukt is om een doorstart van de Evangelische boekhandel in Nijverdal voor elkaar te krijgen. Dit lag niet aan het aantal vrijwilligers dat zich beschikbaar had gesteld. Voor vrijwilliger in de boekwinkel waren er genoeg aanmeldingen. Maar de Raad stelde zich op het standpunt dat er voor een goed functionerende winkel wel een bestuur moet zijn dat de leiding heeft. Helaas is het na diverse pogingen en oproepen, niet gelukt om een bestuur te vormen. Dus in onze laatste vergadering hebben we met droefheid moeten constateren dat het niet lukt om de boekhandel weer open te krijgen.

Wij danken iedereen die zich op wat voor manier heeft ingespannen om dit wel voor elkaar te krijgen heel hartelijk.

 

Namens de Raad van Kerken Nijverdal-Hellendoorn

Adri Kodde

secretaris

Cursus Ruimte voor de Geest!

Vanuit het Evangelisch Werkverband verlangen wij naar meer van Gods Geest in ons leven en dat van jou en van onze kerken
Daarom bieden wij jou de cursus ‘Ruimte voor de Geest’ aan!
In de maand november wordt deze cursus gegeven in Den Ham in de vorm van
1 inspiratiedag en in Vriezenveen in de vorm van 3 inspiratie-avonden.

Deze cursus is een combi van onderwijs, groepsgesprekken en ruimte om voor je te laten bidden.
We gaan in deze cursus in op vragen als:
– Waarom is de Geest zo belangrijk voor de lokale kerk?
– Hoe kunnen we de Geest meer ruimte geven in ons eigen leven?
– Hoe kunnen we anderen stimuleren om meer uit de Geest te leven?
– Wat zijn belemmeringen voor de Geest in de kerkstructuur en in ons denken?
– Welke uitdagingen hebben we op dit gebied?

Cursusleider:
Ds. Jelle de Kok, predikant touruster binnen de PKN via het EW is de cursuleider.
Hij is ook schrijver van het boek met de gelijknamige titel ‘Ruimte voor de Geest’.

Praktische gegevens voor Den Ham :
Datum : Zaterdag 17 november 2018
Tijd : Aanvang 9.30u (inloop vanaf 9.00u), afsluiting 15.30u
Locatie : Gereformeerde kerk PKN, Ommerweg 27, 7683AV in Den Ham
Lunch : Graag zelf uw lunchpakket meenemen
Kosten : € 10,00 pp (inclusief cursusboekje)
Collecte : Er wordt een collecte gehouden voor het werk van het Evangelisch Werkverband
Info : Jelle de Kok, 06-25 52 44 81
Opgave : Voor 10 november via mail naar famhemstede@gmail.com

Praktische gegevens voor Vriezenveen:
Datum : Donderdagavond 22, 29 november en 6 december 2018
Tijd : Aanvang 20.00u (inloop vanaf 19.45u), afsluiting 22.00u
Locatie : Westerkerk (bijgebouw) , Kanaalweg Zuid 7, 7671 GD, Vriezenveen
Kosten : € 10,00 pp (inclusief cursusboekje)
Collecte : Er wordt een collecte gehouden voor het werk van het Evangelisch Werkverband
Info : Jelle de Kok, 06-25 52 44 81 van Bert Bolte , 06-13 00 93 90
Opgave : Voor 10 november via mail naar cross-over@hervormdvriezenveen.nl

Deel jij met ons het verlangen naar meer van Gods Geest, maar heb je ook je vragen?
Dan hopen we jou op één van de cursussen te ontmoeten.

Hartelijke groet,
Ds. Jelle de Kok,
predikant touruster binnen de PKN via het EW

Copyright © 2018 Evangelisch Werkverband, All rights reserved.
Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt ingeschreven voor onze nieuwsbrief.

Privacy
Hoe het Evangelisch Werkverband met je privacy omgaat, lees je in ons privacy-statement. We respecteren je privacy en gaan zorgvuldig met je gegevens om. Wil je ze wijzigingen of laten verwijderen? Eén telefoontje naar 0342 – 46 00 10, of een e-mail naar info@ewv.nl is voldoende en we regelen het.

Uitschrijven
Wil je onze e-mailnieuwsbrieven niet meer ontvangen?
Je kunt je gegevens aanpassen of je uitschrijven voor deze nieuwsbrief

Contact
Evangelisch Werkverband
Eendrachtstraat 29a
Terschuur, 3784KA
Netherlands

Beantwoorden
Doorsturen

De Schaapskooi-gemeente: Gemeentereis naar Israel 28 april -5 mei 2019,

van 28 april tot en met 5 mei  wordt er door de Protestantse Wijkgemeente de Schaapskooi   een 8- daagse reis naar Israel georganiseerd. Wij hebben een mooi en gevarieerd programma samengesteld waarin bezoek aan de Bijbelse plaatsen centraal staat en een aantal boeiende ontmoetingen plaats vinden

De eerste dagen gaan we naar het noorden, waar we overnachten in Nes Ammim en Tiberias, en we zullen hier Arabische christenen ontmoeten. We zullen veel van de prachtige natuur e en omgeving daar zien, daarna rijden we naar het zuiden naar  Jericho.

Het drijven in de Dode zee is een onvergetelijke ervaring evenals een bezoek aan het natuurreservaat Ein Gedi waar het bijbelverhaal van David en koning Saul gespeeld heeft. Ook het bezoek aan Massada, het zomerpaleis van koning Herodus is de moeite waard.

Op donderdag  gaan we naar Jeruzalem, waar we  langs Via Dolorosa in de oude stad Jeruzalem binnengaan, we kijken vanaf de Olijfberg uit over de stad en bezoeken we onder andere Getsemané en de graftuin.

We wandelen door de joodse wijk in Jeruzalem en een bezoek aan het Holocaust museum Yad Vashem ontbreekt niet. Marleen Anthonissen vertelt over haar leven en werken in Jeruzalem.

We overnachten in goede hotels en  en reizen in een comfortabele bus met air conditioning.,  De reisorganisatie Drietour (https://www.drietour.nl/)  die veel ervaringen heeft met gemeentereizen staat garant voor een goed verzorgde reis.

Ds Robbert Jan Perk gaat als wijkpredikant mee,  er is een  nederlandse sprekende Gids.

Deze reis staat ook open voor deelnemers uit onze regio.

Neemt u voor meer informatie  gerust contact met ons op: Facebook Gemeentereis Schaapskooi Israel 2019  gemeentereisschaapskooi@gmail.com Jenny Smit  0548-625823 of Marjolein van Dijk 0548-626413

Uiterste opgave graag 15 december 2018.

Gebedsbrief november: Sri Lanka, onder boeddhistische druk

In het land is een toename van religieus nationalisme. Wie geen boeddhist is, hoort er eigenlijk niet bij volgens de radicale boeddhistische meerderheid. Dankzij de nieuw gekozen overheid in 2015 zijn sommige groepen rustiger geworden. Maar andere werden juist actiever. Vooral christenen met een boeddhistische of hindoeïstische achtergrond voelen de druk, hun bekering wordt als verraad gezien.

Niet-traditionele kerken hebben het lastig. Buren, boeddhistische monniken en lokale overheid proberen kerken te sluiten. Kerken in landelijk gebied worden regelmatig aangevallen. Kinderen uit christelijke gezinnen worden op school gedwongen boeddhisme of hindoeïsme te bestuderen. Familie vraagt christenen soms het dorp te verlaten.

Vorig jaar drongen zo’n vijftig mensen een kerk in Ingiriya binnen. Zij eisten stopzetting van alle diensten. Toen agenten arriveerden, werden de kerkleden beschuldigd van ‘het verstoren van de vrede in de woonplaats’. Voorganger Sampath diende een aanklacht in. Een bende van tweehonderd mensen verzamelde zich daarop bij het politiebureau. Nadat Sampath na veel rumoer thuiskwam, bleek hun huis vernield. Hij is met zijn vrouw overgebracht naar een veilige plek elders.

De laatste tijd is het geweld tegen kerken in Sri Lanka toegenomen. Radicale boeddhisten hebben recent een nieuwe kerk vernield en in brand gestoken. Kerkleider Taraka ontving doodsbedreigingen van boeddhisten uit de omgeving.

Pastor Dayaratne ving in zijn kinderhuis 130 verlaten en mishandelde kinderen op. Jaloerse boeddhistische monniken zorgden ervoor dat het kinderhuis moest sluiten. Kinderen werden teruggeplaatst in een onveilige thuissituatie, anderen proberen op straat te overleven. De pastor wilde het kinderhuis graag heropenen, maar moest de lang voortslepende rechtszaak afwachten.

  • Bid voor Sampath, dat hij moed houdt en veilig terug kan keren naar zijn kerk.
  • Bid om bescherming voor Taraka’s gezin en de kerkleden, dat de bedreigingen stoppen. Om troost nu de nieuwe kerk volledig is vernield.
  • Bid dat de monniken zich niet meer bemoeien met het kinderhuis van Dayaratne. Dat ze juist de vruchten van de opvang gaan waarderen.

Bron: Open Doors
Marcel Ticheler, Raad van Kerken Nijverdal / Hellendoorn

 

Profielschets van de te beroepen predikant

Profielschets

Gebedsbrief oktober: Ethiopië, vervolging uit orthodoxe hoek

Christenen en moslims proberen, ten koste van elkaar, hun invloed in het land te vergroten. De vele verschillende stammen staan vaak vijandig tegenover christenen. De dictatoriale regering beperkt de vrijheid van meningsuiting, uit angst voor ondermijning van haar gezag. Vervolging komt ook vanuit de  de Ethiopisch-Orthodoxe (EOC). Bijna de helft van de Ethiopische bevolking behoort hiertoe.

De EOC bemoeilijkt het leven van leden die hun heil in andere kerken zoeken. Zij gebruikt haar connecties bij de overheid om hen dwars te zitten, en via wetgeving te voorkomen dat kerken kunnen uitbreiden. In het oosten en zuiden komen christenen steeds meer onder druk te staan door de moslimmeerderheid. Moslims die zich bekeren tot het christendom worden vals beschuldigd door islamitische leiders en familieleden.

Verschillende kerken in Somali, een regio in Ethiopië, zijn recent aangevallen. Er zijn zeker vijftien priesters vermoord. Het geweld brak uit nadat legers van diverse politieke leiders in de regio’s Somali en Oromia met elkaar in conflict raakten.  Zo is er een gewapende groep die Somali wil veranderen in een onafhankelijk land. Ook buurland Somalië is geïnteresseerd in de regio. Zeker 700 mensen zijn bij gevechten om het leven gekomen, een half miljoen mensen ontheemd geraakt.

Een rechter heeft begin dit jaar Temesgen Mezemir, een evangelisch christen, veroordeeld tot zeven maanden gevangenisstraf. Het draaide allemaal om zijn mening over een replica van de Ark van het Verbond, die heilig is voor orthodoxe christenen. De beschuldigingen kwamen van leden van de EOC. De rechtszaak werd omgeven door geweldsincidenten tegen evangelische christenen.

·           Bid voor bescherming van de protestantse en evangelische christenen, bijzonder ook voor christenen met een moslim achtergrond

·           Bid voor stabiliteit op landelijk en regionaal niveau, voor terugkeer van vrijheid van meningsuiting

·           Bid voor een machtig, levens veranderend werk van Gods Geest in de orthodoxe kerken

Bron: Open Doors
Marcel Ticheler, Raad van Kerken Nijverdal / Hellendoorn

ISRAËLZONDAG: “TROUW TOT IN EEUWIGHEID?”

Traditiegetrouw staat binnen veel kerken in Nederland de eerste zondag van oktober in het teken van Israël. Al vrij snel na de verschrikkingen van de Holocaust besloot de toenmalige Nederlands Hervormde Kerk tot het instellen van deze Israëlzondag. Belangrijk in hun motivatie was: Opwekking tot liefde voor Israël; wie Jezus liefheeft kan zijn volk niet haten.” (citaat dr. H. Vreekamp).

 

 

 

Voor 2018 heeft de PKN aan de Israëlzondag  op 7 oktober het thema “Trouw tot in eeuwigheid?” meegegeven. Dat vraagteken heeft alles met ons mensen te maken, want Gods trouw is immers “grenzeloos” . Je moet dan bijna wel denken aan twee psalmregels: “God zal Zijn waarheid nimmer krenken, maar eeuwig Zijn verbond gedenken…”

 

In de De Regenboog hoopt ds. Bertine v.d. Weg aandacht aan het thema “Trouw tot in eeuwigheid?” te schenken. Naast de organist zal ook Riekus Schippers muzikale medewerking verlenen. Eén van de collecten is bestemd voor de Stichting Aleh, (www.aleh.nl), het grootste zorgnetwerk in Israël voor kinderen met een ernstige meervoudige beperking. Tijdens de collecte is er meer over dit prachtige werk te horen en te zien. Alle reden om er bij te zijn op zondagmorgen 7 oktober. Iedereen van harte welkom!

 

Shalom en graag tot ziens op 7 oktober

ISRAEL PLATFORM HELLENDOORN NIJVERDAL

info: 0548-616007, israelplatformhn@gmail.com

Facebookpagina: Israel Platform Hellendoorn Nijverdal

 

 

BIJBELGESPREKSKRING; een Bijbelkring vol gesprekken en met veel diepgang!

Op maandagmorgen 1 oktober hopen we weer te starten met onze Bijbelgesprekskring in Het Spectrum achter de Regenboogkerk. Sommige deelnemers van vorig jaar vroegen al naar de eerste datum. Inderdaad, fijn om elkaar na de vakantie terug te zien en weer verder te gaan met onze waardevolle gesprekken rond de Bijbel. En natuurlijk geldt ook dit jaar: naast de deelnemers die er al zijn bent u/ben jij ook van harte welkom als “nieuweling”.  

ROMEINEN
Het komende seizoen gaan we ons richten op het tweede deel van het Bijbelboek Romeinen. Lezend in de brief die Paulus schreef aan de gemeente van Rome kijken we naar de bijzondere inhoud en verbinden die met ons leven van alledag.
We komen eens per drie weken op maandagmorgen bij elkaar in het Spectrum. We beginnen om kwart voor 10 met koffie en gaan om half 12 weer naar huis. Vorig jaar kwamen we 10 x bij elkaar en sloten ons seizoen af met een gezellige high-tea. 

Voor wie ook mee wil gaan doen: bel of mail Klazien Imhof , 0548-616619,
dinkla.imhof@gmail.com  of ds. Hanneke Paas, 0548-769053, hjpaas@xs4all.nl     

Hopelijk tot ziens op 1 oktober, ds. Hanneke Paas