Liturgische schikking: Geef licht!

Het thema voor deze adventstijd is Geef Licht. Dat past heel goed bij deze donkere dagen voor het Kerstfeest. We mogen dan immers elk jaar opnieuw herdenken en beleven dat we uitkijken naar de komst van het Licht. De Here Jezus die als een kindje geboren werd in een stal. Al zijn de tijden somber en donker. We mogen vertrouwen op het Licht dat zal komen.
Maar Advent is meer dan alleen een voorbereiding op het Geboortefeest van Jezus. We worden ook opgeroepen om na te denken, terug te kijken en te veranderen. Daarmee is deze adventstijd ook een oproep tot reflectie op ons leven, op ons zijn als mens.
De schikkingen voor de Adventszondagen hebben als basis een vierkante doos met een open onderkant. Deze basis, de aarde, zal per zondag een iets andere uitstraling krijgen.

Schikking van zo. 23 december, 4e Advent. Lezen: Micha 5: 1-4a en Lucas 1: 39-45

Elizabeth jubelt dat Gods woord in vervulling zal gaan als zij Maria ontmoet. Beide vrouwen verwachten een kind en beide kinderen zijn bestemd voor een bijzonder leven. Johannes als boodschapper en Jezus als de gezalfde. Micha roept het volk op te geloven in een tijd dat er bezetting en grote dreiging waren. Het volk geloofde niet meer vanzelfsprekend in een God die partij voor hén koos. Micha voorziet iemand die voor het gekwelde volk zal opkomen, een herder voor hen zal zijn. Lucas laat die droom uitkomen in het verhaal van Elizabeth en Maria. De mensen die geloven weten ook dat er van hen verwacht wordt dat ze keuzes maken. Voor het goede in het leven. Kiezen voor kwetsbaren, armen en kinderen.

Geef licht aan de christenen in Noord Myanmar die vervolgd en uitgemoord worden.
Hun dorpen zijn in brand gestoken.
Velen zijn gevlucht naar de jungle waar ze gebrek aan alles hebben.
Het gaat vooral om gehandicapten, vrouwen, kinderen en bejaarden.
Ze kunnen nergens anders heen.

Vluchtelingen, waar kunnen zij leven? Wat kunnen zij eten?
Verwachtingen? Onverwacht hoopvol licht.
De kleur van de aarde in de schikking wordt nog lichter. Er komen witte materialen bij.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *