Door de communistische achtergrond van Laos staat de regering afwijzend tegenover alles wat uit het Westen komt. Christenen worden bestempeld als spionnen en vijanden. Ze ondervinden vervolging vanuit de overheid en van boeddhistische monniken, leven voorzichtig om negatieve reacties te voorkomen. Slechts 3% van de Laotianen is christen.

De overheid stelde in 2016 een nieuwe wet in, die haar het recht geeft om religies in het land te controleren. Volgens deze wet zijn geregistreerde kerken legaal, maar dat blijkt niet in de praktijk. Christenen ervaren steeds meer druk om te stoppen met hun samenkomsten.

Omdat christelijke samenkomsten formeel verboden zijn, is het erg moeilijk voor christenen om God samen te aanbidden. De overheid bedreigt kerkleiders en neemt regelmatig christelijke materialen in beslag. Christenen met een boeddhistische achtergrond worden ook vervolgd door hun familie. Zodra hun bekering bekend is, worden ze bedreigd en mishandeld om het christelijk geloof af te zweren. Er zijn situaties bekend waarin christenen uit hun dorp werden verjaagd.

Meestal is de kerk een plek van vrede en hoop. In Laos worden kerken vaak als bedreiging gezien, voor het boeddhisme en de dorpscultuur. Dorpsgenoten staken de kerk van pastor Chay in brand. Gelukkig slaagde hij erin de brand te blussen. Naast de kerk vond hij een brief met een doodsbedreiging. Toch laat hij zich niet afschrikken, de gemeente komt nog elke week samen.

Beun, een actief evangelist, bad in samenkomsten voor zieken en velen werden christen. De autoriteiten waren niet blij en vergiftigden zijn vee, hij zat vijf maanden gevangen. Eenmaal vrij ging hij vrijmoedig door met verkondigen van het evangelie. Een huiskerkleider gaf aan dat hij door de overheid en diverse ouders vals beschuldigd werd van het misleiden van jongeren.

  • Bid dat de kerkleiders en gelovigen zich niet laten intimideren en vrijmoedig doorgaan met het uitdragen van het evangelie
  • Bid dat God de harten van de vervolgers zal openen

 

bron Open Doors

Marcel Ticheler,

Raad van Kerken Nijverdal / Hellendoorn

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment