Myanmar is al sinds 1948 in de greep van een burgeroorlog. Burgers zijn sindsdien onderworpen aan de macht van het leger. De junta zorgt ervoor dat zo weinig mogelijk mensen afdwalen van de nationale godsdienst, het boeddhisme. Boeddhisten die zich toch bekeren tot het christendom, staat vernedering en mishandeling te wachten. Ook de traditionele kern van de christenen ontkomt niet aan vervolging. Boeddhistische monniken zetten gemeenschappen aan tot het aanvallen van kerken.

 

Christenen worden in de gaten gehouden. Ze zijn de afgelopen vijftig jaar systematisch vervolgd en als tweederangs burgers behandeld door de militaire machthebbers, die sterk beïnvloed worden door boeddhistisch-nationalistische sentimenten. Ook onder de bevolking is veel weerstand tegen het christendom. Kinderen van christelijke ouders worden buitengesloten op school, kerken worden gedwongen de deuren te sluiten. Door christenen ingediende klachten worden meestal genegeerd.

Militairen hebben recent opnieuw ingegrepen, Aung San Suu Kyi en president Win Myint zijn opgepakt wegens ‘verkiezingsfraude’. De junta zet alles op alles om protesten de kop in te drukken, er wordt met scherp geschoten op demonstranten. In amper twee maanden tijd vielen honderden doden. Burgers zijn doodsbang en ook christenen voelen zich vogelvrij. Dit zou een terugkeer naar de donkere tijden van de kerk kunnen betekenen. Juist nu de laatste jaren zoveel stappen vooruit zijn gezet naar meer vrijheid.

  • Bid om bescherming voor de kerk, dat onze br’s en zr’s geen extra schade zullen lijden
  • Bid om wijsheid voor de kerk, zodat ze in deze complexe situatie hun koers kunnen bepalen
  • Bid dat de kerk sterk zal staan, om kan zien naar hun landgenoten, die ook wanhopig zijn.

Bron: Open Doors

Marcel Ticheler,

Raad van Kerken Nijverdal / Hellendoorn