In veel culturen worden vrouwen als minderwaardig gezien. Christenvervolging komt hoofdzakelijk voor in de familiesfeer en sociale omgeving. De vrouwen krijgen te maken met huisarrest, gedwongen huwelijk of juist scheiding, verkrachting en ontzegging van de voogdij over de kinderen. Onderstaand enkele voorbeelden van deze vrouwen.

Als IS in 2014 de Iraakse stad Qaraqosh aanvalt, denken Sana en haar man dat de stad wel gespaard blijft. Maar IS dringt de stad binnen. Het gezin moet zich melden bij het ziekenhuis. Dan worden de mannen en vrouwen van elkaar gescheiden. Sana heeft haar man en zoons tot op de dag van vandaag niet meer teruggezien. Ze durft nu pas haar verhaal te doen bij het christelijk hulpcentrum.

In 2020 werd Arzoo in Karachi op straat ontvoerd, ze werd gedwongen te trouwen met haar 44-jarige moslimbuurman. Haar ouders kregen tot hun verbijstering te horen dat hun dochter zich vrijwillig had bekeerd tot de islam. De hevig ontdane moeder  benadrukt dat haar dochter nog maar dertien jaar is. Na massale protesten van christenen liet het gerechtshof het meisje in een opvanghuis plaatsen. De gevolgen van een gedwongen huwelijk zijn vernietigend, vooral in culturen waarin reinheid verbonden is met de eer en goede naam van de familie.

Marta groeit op in Ethiopië. Daar hing men een vermenging van islam en traditionele religie aan. op heel jonge leeftijd eiste de toverdokter in het dorp haar voor zichzelf op. Toen ze ouder werd kreeg ze de kans om bij hem weg te gaan. Toen ze vertelde dat ze christen was geworden, gaf dat problemen in haar familie. Een ernstig zieke broer werd echter op gebed genezen en Marta’s moeder en enkele broers en zussen werden ook christen. Toen haar vader en jongere broer dit hoorden, waren ze woedend vanwege de schande aan hun religie en familie. De vader scheidde van de moeder en haar 8 kinderen. De jongere broer stelde alles in het werk om Marta terug te laten keren naar haar oude religie.

In 2012 ontvluchten Nazek (67) en haar man hun woonplaats vanwege de oorlog in Syrië. Ze verliezen daarbij hun huis en inkomen. Haar man komt de schok niet te boven en raakt in een depressie. Hij kan het gezin niet meer onderhouden en Nazek moet op zoek naar een baan. Na de oorlog lukt het haar, met hulp van haar kerk en veel geduld en kracht, een kledingzaak te openen in de verwoeste stad. In haar beproevingen is haar geloof een grote steun voor Nazek.

  • Bid deze maand speciaal voor christenvrouwen die veel moeiten ervaren, dat God hun uitkomst en steun zal bieden

Bron: Open Doors

Marcel Ticheler,

Raad van Kerken Nijverdal / Hellendoorn