Al jaren staat Afghanistan op de tweede plaats in de Ranglijst Christenvervolging. Niet alleen de overheid vervolgt christenen, ook de gewelddadige aanwezigheid van IS en de taliban vormt een bedreiging voor christenen. Sinds het vertrek van VS en NAVO groeide de onrust. De taliban won opnieuw terrein en heroverden vele steden en dorpen die door de regering bezet waren, er vielen veel burgerdoden. Bij het schrijven van deze brief werd bekend dat heel Afghanistan opnieuw in handen is van de taliban, de president het land uit is en duizenden gezinnen op de vlucht.

Afghanen die de buitenlandse coalitietroepen hielpen, vragen visums aan om Afghanistan te ontvluchten. Maar het grootste deel van de bevolking kan geen kant op, leeft in armoede en is door de oorlog afgesneden van voedsel en eerste levensbehoeften. Covid-19 verspreidt zich razendsnel door het land. Dit alles geldt ook voor de kleine groep geheime gelovigen in het land.

Alle Afghaanse christenen hebben een islamitische achtergrond. Zij dragen hun nieuwe geloof niet openlijk uit omdat het als een grote schande wordt gezien je af te keren van de islam. Op bekering tot het christendom staat dan ook de doodstraf. Zowel de taliban als familieleden kennen dan geen medelijden. In 2020 zijn geen buitenlandse christelijke hulpverleners vermoord. Vermoedelijk verlieten velen het land voor hun veiligheid.

  • De situatie vraagt dringend om ons gebed, om (nood)hulp voor elke burger tijdens deze crisis, om Gods troostende nabijheid bij de vluchtelingen, voor de zieken vanwege covid.
  • Bid voor de gelovigen. Het is een ongelooflijk zware, angstige tijd voor hen die in het geheim geloven.

Bron: Open Doors

Marcel Ticheler,

Raad van Kerken Nijverdal / Hellendoorn