Ondanks een lichte afname van gewelddadige aanvallen, blijft de vervolging extreem. Christenen zijn nergens veilig; stammen, families en radicale groeperingen vormen een serieuze dreiging. Al jarenlang is Somalië een veilige haven voor radicaalislamitische groeperingen zoals al-Shabaab. Zij willen het land ‘zuiveren’ van christenen en niets lijkt hen hierin tegen te houden. De gebieden onder hun bewind zijn het gevaarlijkst voor christenen.

De weinige christenen hebben veelal een islamitische achtergrond. Het verlaten van de islam wordt gezien als verraad aan familie en gemeenschap. Ook als ze geen doelwit zijn van terroristische groepen, ervaren ze extreme onderdrukking. Als de islamitische gemeenschap erachter komt dat iemand christen is, wordt die persoon bedreigd en onder druk gezet terug te keren naar de islam.  Andere christenen ontmoeten is niet mogelijk. In moskeeën verklaren imams regelmatig openlijk dat er geen ruimte is voor het christelijk geloof, christenen en kerken.

Wanneer een Somalische vrouw wordt verdacht van een overstap naar het christendom, kan ze worden uitgehuwelijkt, verkracht, vernederd, ontvoerd of zelfs gedood. Fatuma en haar man werden gearresteerd en in de rechtbank onder druk gezet. Ze konden kiezen: hun geloof in Jezus opgeven of hun overlijdensakte ondertekenen. Hun reactie: ‘We zullen de Here Jezus niet verloochenen en tekenen nog liever voor onze dood’.”

 

  • Bid voor christenen zoals Fatuma, dat ze de moed en kracht vinden om standvastig te blijven.

Bron: Open Doors

Marcel Ticheler,

Raad van Kerken Nijverdal / Hellendoorn