Christenen in Congo worden in toenemende mate onderdrukt. Vooral het oostelijke deel van het land is voor hen een gevaarlijke plek, lopen het gevaar te worden ontvoerd en mishandeld.. Radicaal-islamitische groeperingen als ADF hebben het openlijk gemunt op kerken en huizen van christenen. Ook de georganiseerde misdaad en corruptie maken het kerkelijk en gemeenschapsleven moeilijk.

Op nationaal niveau krijgen christelijke leiders die zich uitspreken tegen corruptie, te maken met intimidatie en overheidsbemoeienis. Uit angst voor radicale moslims, islamitische familieleden en de gemeenschap, vertellen christenen met een islamitische achtergrond niemand over hun bekering. Ze blijven deelnemen aan islamitische activiteiten en ceremonies. Hoewel Congo overwegend (90 procent van de circa 112 miljoen) christelijk is, staat het land op de 37e plaats van de Ranglijst.

De ADF heeft begin maart in het noordoosten een bloedbad aangericht, waarbij circa zeventig christenen in koelen bloede zijn vermoord. Ook in januari vond al een bloedige aanslag op een kerk plaats, met meerdere doden tot gevolg. Het geweld heeft de afgelopen maand meer dan 300.000 Congolezen op de vlucht gejaagd. De mineraalrijke regio is al tientallen jaren toneel van buitensporig geweld. De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen, maar zijn onmachtig om rust en veiligheid in het gebied te garanderen.

  • Bid voor de kerk op de vlucht en in gevaar en voor de overheid om de orde te herstellen
  • Bid voor de families van de vermoorde christenen

Bron: Open Doors

Marcel Ticheler,

Raad van Kerken Nijverdal / Hellendoorn