Er zijn zorgelijke ontwikkelingen nu president Raisi aan de macht is. Hij staat bekend om zijn ultra-conservatieve uitlatingen. Christenen vrezen dat de godsdienstvrijheid verder wordt ingeperkt onder zijn bewind. Er zijn al wetten aangenomen die christenen in moeilijke situaties kunnen brengen. Zo is onderwijzen uit de Bijbel en vertellen over het christelijk geloof ‘in tegenspraak met de islamitische leer’.

Christenen uit de orthodoxe gemeenschappen worden door de overheid ontzien, maar bekering van moslims tot het christendom wordt beschouwt als een poging van het Westen om de islamitische republiek te ondermijnen. Samenkomsten worden verstoord, leiders en leden gearresteerd en veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. In 2021 werden meerdere christenen opgepakt. Enkelen van hen zijn aangeklaagd op grond van de nieuwe wetten.

Een Iraans-Armeense voorganger en 2 ex-moslima’s, zijn op 7 juni veroordeeld tot een gevangenisstraf op verdenking van het stichten en organiseren van huiskerken met “het oogmerk de nationale veiligheid te verstoren”. De voorganger kreeg 10 jaar gevangenis en 2 jaar ballingschap. De twee vrouwen moeten elk een gevangenisstraf van zes jaar uitzitten. Het nieuws van de straffen valt samen met een kritisch rapport van de VN over de mensenrechten in Iran. Teheran liet in een verklaring weten dat: “niemand wordt vervolgd voor het hebben van een mening of het behoren tot een bepaalde groep”.

 

  • Bid voor de christenen die vanwege hun activiteiten gevangen zitten
  • Bid voor de huiskerken en hun leiders, dat ze hun vrijmoedigheid blijven behouden

 

Bron: Open Doors

Marcel Ticheler,

Raad van Kerken Nijverdal / Hellendoorn