Indonesië is een van de grootste stijgers op de Ranglijst. Er waren meer incidenten van geweld tegen Indonesische christenen en toenemende druk van overheid op kerken en gelovigen. Er zijn plekken waar extremistische groeperingen grote invloed hebben op de autoriteiten en samenleving. In 2021 vonden in korte tijd  heftige aanvallen plaats, vier christelijke mannen werden op brute wijze onthoofd door islamitische extremisten. Het islamitische karakter van de samenleving wordt steeds conservatiever. In combinatie met het toenemende geweld heeft dit grote invloed op de gelovigen.

Een conflict van twee inwoners uit verschillende dorpen op het Molukse eiland Haruku in Indonesië escaleerde tot botsingen tussen groepen dorpelingen. Inwoners uit het overwegend christelijke dorp Kariuw werden op 25 januari aangevallen door een groep inwoners vanuit Ori, een overwegend islamitisch dorp. Enkele tientallen huizen en twee kerken gingen in vlammen op. Vier inwoners uit Kariuw vonden de dood bij deze aanval.

De inwoners uit Kariuw sloegen op de vlucht en verborgen zich in bosachtig gebied. De vluchtelingen, een groep van 264 gezinnen, zijn ondergebracht in een dorp verderop, waar ze veilig zijn. Ze kunnen  niet terugkeren naar hun dorp. Dit is niet de eerste keer dat er een gewelddadig conflict is tussen de dorpen. Op de Molukse eilanden braken in 1999 en 2004 rellen uit tussen christenen en moslims. Het conflict kostte aan duizenden mensen het leven. De verhoudingen tussen beide groepen zijn nog steeds gespannen.

  • Bid om bescherming, herstel en genezing  voor de gevluchte gezinnen uit Kariuw
  • Bid dat de God van Vrede verzoening kan brengen zodat de gezinnen weer naar huis kunnen.

Bron: Open Doors

Marcel Ticheler,

Raad van Kerken Nijverdal / Hellendoorn